Jelentése: GLOBALGAP (Európai Kiskereskedői Termékmunkacsoport Jó Mezőgazdasági Gyakorlat)

globalg_a_pA friss zöldségek-gyümölcsök termelésére vonatkozó GLOBALGAP nemzetközi tanúsítási dokumentum, az ISO-65 ( EN 45011 ) irányelvei szerinti hitelesítéssel rendelkezik, ezáltal világszerte professzionálisan alkalmazható.

A GLOBALGAP tanúsítási rendszer 1997-ben indult a EUREP kiskereskedőinek kezdeményezésére, a GAP szabványainak és folyamatainak fejlődése érdekében.

MODULJAI:

  •  GLOBALGAP Friss Zöldség és Gyümölcs
  • GLOBALGP Integrált Farm Biztosítás: állattenyésztés, szántóföldi növénytermesztés
  •  GLOBALGAP Virág és dísznövény

A fogyasztói igények manapság az élelmiszer-biztonságra összpontosítnak. Ennek figyelembevételével az Európai Parlament és az Európa Tanács megalkotta a 178/2002/EK rendeletet, mely 18., illetve 65. cikkelye alapján a termelés, feldolgozás és forgalmazás minden szakaszában biztosítani kell az élelmiszerek, takarmányok, zöldségek, gyümölcsök, élelmiszertermelésre szánt állatok, valamilyen élelmiszerbe vagy takarmányba bekerülő vagy vélhetően bekerülő anyagok útjának nyomonkövethetőségét. A kezdeményezés célja egy egységes és elismert rendszer bevezetése, a független minősítés érdekében, ill. az ágazat minden résztvevőjével történő nemzetközi egyeztetés, beleértve a termelőket, kereskedőket, exportőröket és importőröket is.

Egyre több feldolgozó ipar és nagykereskedelmi élelmiszer hálózat (pl. Tesco, Metro, Mc Donald’s Europe, stb.) követeli meg a friss zöldség-gyümölcs beszállítóitól az GLOBALGAP rendszer meglétét.

Mindinkább úgy tűnik, hogy a megtermelt áru eladhatóságának feltétele a minőségbiztosítás. Valamennyi termelőnek bizonyítania kell, hogy betartja a nemzetközi és nemzeti jogszabályokat ill. kötelezettséget vállal, hogy a fogyasztóknak az élelmiszerek minőségébe és biztonságába vetett bizalmát fenntartja, a környezetet érő káros hatásokat csökkenti és védi a természetet