HACCP rendszer

Jelentése: HACCP (Hazard Analysis, Critical Control Points – Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon)

A HACCP egy nemzetközileg elfogadott módszer az élelmiszerek biztonságának megteremtésére, a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítására.

haccp_rendszerA rendszert az 1960-as években az amerikai űrkutatási program keretében fejlesztette ki egy Pillsbury vállalat az Űrkutatási Hivatallal (NASA) és a hadsereg Natick laboratóriumával közösen. A cél az volt, hogy az űrhajósokat szennyezés mentes, biztonságos élelmiszerekkel lássák el az űrutazás során, amit a hagyományos ellenőrzési módszerekkel nem lehetett biztosítani.

Alapelvek

A HACCP rendszer kialakítása 7 alapelvre épül:

    1. Veszélyelemzés
    2. Kritikus Szabályozási Pontok (CCP-k) meghatározása
    3. Kritikus határértékek meghatározása
    4. CCP szabályozását felügyelő rendszer felállítása
    5. Helyesbítő tevékenységek
    6. Igazolásra szolgáló eljárások megállapítása
    7. Dokumentáció létrehozása